FREE SHIPPING ON 2 OR MORE PAIRS OF GLASSES
computer-eyewear-new-logo

Ukoliko koristite kompjuter ili mobilni više od 3 sata dnevno vrlo je moguće da imate neki od simptoma onoga što se zove ‘’Sindom kompjuterkog vida’’. Najčešći simptomi su glavobolja, zamagljen vid, crvenilo I svrab očiju kao I problem sa spavanjem ukoliko kompjuter ili mobilni telefon koristite uveče pred spavanje.

sindrom-kompjuterskog-vida

Koliko su ovi problemi učestali govori činjenica da 70-75% ljudi koji svakodnevno koriste kompjuter imaju neki od spomenutih simptoma.

Konkretni razlozi za nastanak ovih problema su teže fokusiranje na elektronski ekran, odsjaj, 3x manje treptanje dok gledamo u ekran pa se oči isušuju, i kao najbitnije veštačko  ”plavo svetlo” koje emituju ekrani, a dokazano izuzetno nepovoljno utiče na oči, san i celokupno zdravlje uopšte.

Plavo svetlo prodire sve do retine u zadnjem delu oka i rasipa se lakše nego drugi vidljivi zraci spektra, pa lako dolazi do zamora očiju i gubljenja fokusa. Ako tome dodamo odsjaj ekrana, loše osvetljenje i kontrast, gotovo je nemoguće izbeći nastanak nekog od spomenutih problema.

Prema izveštaju AOA samo 14% pacijenata javlja se očnom doktoru zbog navedenih problema, dok većina nije ni svesna uzroka svojih tegoba.

Mere prevencije:

  • Postavite monitor na udaljenost jednakoj dužini vaše ruke, tačno ispred vas, a ne sa strane i da centar monitora bude ispod nivoa vaših očiju. Neka kompjuter nikada ne bude jedini ni najjači izvor svetlosti u prostoriji
  • Redovno trepćite – na svakih pola sata trepnite desetak puta polako, kako bi se oči navlažile. Takođe, koristite kapi za oči (bez konzervansa)
  • Vežba 20-20-20 – Na svakih 20min. , 20 sekundi fokusirajte neki predmet na udaljenosti od 6m (20 stopa).  (vežba će umanjiti naprezanje oka pri radu na blizinu)
  • Koristite naočare za kompjuter koje pored antirefleks sloja imaju i zaštitu od plavog svetla I na taj način sprečite naprezanje očiju, nastanak glavobolje I poboljšajte san
computer eyewear futrola
naocare za plavo svetlo, zastitne naocare za ekrane